'FinanciŽle crisis ergste sinds WOII'

De financiële crisis die momenteel heerst in de Verenigde Staten kan wel eens de ergste worden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toch zullen de huizenprijzen weer stabiliseren en daarmee ook de waardepapieren die zijn gelieerd aan de hypotheekmarkt.

Dit stelt de voormalige Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan in een commentaar in de Britse zakenkrant Financial Times, dat vandaag is gepubliceerd.

Zijn opmerkingen komen op een moment dat paniek zich heer en meester lijkt te maken van de beleggers. Vrijdag ging bijna de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns kopje onder. De bank kon niet meer voldoen aan zijn financiële verplichtigen en moest daarop een beroep doen op een noodkrediet.

Greenspan wordt verweten dat hij een van de aanjagers is geweest van de huidige crisis. Onder zijn leiding verlaagden de Amerikaanse centrale banken begin deze eeuw agressief de rente om de Verenigde Staten uit een economische recessie te trekken. Daardoor kon een zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt ontstaan, aldus critici.

Volgens Greenspan heeft evenwel het systeem dat de risico's van financiële instellingen moest waarderen, gefaald. Hij pleit voor verandering, maar waakt voor regels die de vrije markt kunnen belemmeren.