F2 Tornado treft Atlanta

Gisterenavond heeft een tornado de Amerikaanse stad Atlanta getroffen. De tornado was er een uit de categorie F2. Er is tenminste één dode gevallen, minstens veertig mensen raakten gewond en tientallen gebouwen raakten zwaar beschadigd.

Meteorologen in de Verenigde Staten zeggen totaal verrast te zijn door de gebeurtenis. Niemand had deze zware storm zien aankomen. De tornado sloeg toe met windsnelheden tot 200 kilometer per uur.

Schoonmaakploegen zijn de hele dag al bezig met puinruimen, want de tornado heeft een ravage veroorzaakt. De straten liggen bezaaid met allerlei puinhoop, van meubels tot glas en gevelplaten van gebouwen. Verkeerslichten worden gerepareerd, straten worden weer begaanbaar gemaakt, omgewaaide bomen worden geruimd en ramen worden dichtgetimmerd. In Cabbagetown, het historische gedeelte van de stad, zijn minstens twintig monumentale huizen verwoest. De huizen die momenteel zonder stroom zitten, moeten nog even geduld hebben. "Het gaat erg langzaam", aldus John Sell van het elektriciteitsbedrijf.

Amerikaanse meteorologen waarschuwen dat het gevaar nog niet geweken is. Deze storm trekt langzaam richting Tennessee en daar zijn op dit moment de tornadowaarschuwingen van kracht. Een nieuwe storm ontwikkelt zich op dit moment ten zuidwesten van Atlanta en zal het getroffen gebied morgen en maandag opnieuw gaan treffen.

In het zuiden van de Verenigde Staten komen vaker tornado's voor, maar het gebeurt zelden dat een grote stad wordt getroffen door dit natuurgeweld.

Ravage in Atlanta

 

Voor meer nieuws en informatie over dit natuurfenomeen, kijk je op het forum