Provocatieve kunst station RAI verwijderd

Icoon KunstKunstenaar Hugo Kaagman die zijn studio op station Amsterdam RAI heeft en daar ook exposeert, heeft een aantal kunstwerken op verzoek van de politie verwijderd. Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail haalde Kaagman de prenten weg na een ''vriendelijk verzoek'' van de politie.

De agenten hadden de kunstenaar gewezen op de mogelijke gevolgen voor zijn atelier en zijn eigen veiligheid. Op de kunstwerken was onder meer een pin-up vrouw in boerka te zien, alsmede een prent waarop Theo van Gogh stond met de tekst 'Out of order', versierd met een geitenneuker. Dergelijke inhoud zou volgens de politie mogelijk tot geweld kunnen leiden.

Volgens de kunstenaar hing een van weggehaalde prenten met daarop Wilders, met op de achtergrond Adolf Hitler in vol nazi-ornaat, al een maand op het station. Naar eigen zeggen van Kaagman is dit zijn manier om op de 'Wildersgekte' in te spelen.

De kunstenaar is overigens boos en zegt dat het hem in zijn carriŤre nog niet eerder is overkomen dat hem uit veiligheidsoverwegingen werd geadviseerd werk te verwijderen. Hij voelt zich ''beknot in zijn vrijheid als kunstenaar''.Hier meer beelden