Bedrijven willen schade bij Wilders claimen

Icoon EconomieNederlandse bedrijven die actief zijn in het buitenland, onderzoeken of ze PVV-leider Geert Wilders aansprakelijk kunnen stellen voor de mogelijke schade die ze gaan leiden na het vertonen van diens anti-Koranfilm Fitna. Advocaat Gerard Spong, die eerder al een klacht indiende tegen Wilders wegens haatzaaierij en discriminatie, onderzoekt de juridische mogelijkheden daartoe.

In het AD van vandaag zegt Spong signalen binnen te krijgen dat een aantal bedrijven Wilders civielrechtelijk aansprakelijk wil stellen, nůg voordat de film is uitgebracht. ''Dan weet Wilders op voorhand waar hij op kan rekenen'' aldus de raadsman.

Volgens de advocaat zou het overigens mogelijk moeten zijn om de film op voorhand te laten verbieden. Maar niemand zou daar zijn handen aan willen branden. Spong: ''Het is niet helemaal onmogelijk. In het buitenland is het wel eens voorgekomen. Het is een moeilijke operatie, je kunt het namelijk niet goed motiveren.'' Probleem daarbij is dat niemand de film nog heeft gezien en Wilders zelf zegt dat hij binnen de kaders van de Nederlandse wet blijft.