BNN bedondert kijkers met boerka-item

Icoon OpmerkelijkHet themakanaal 101.tv van BNN heeft een item over een vrouw in boerka die een tas met sinaasappels laat vallen, gemanipuleerd. Te zien was hoe een vrouw in boerka (een actrice) op de Nieuwendijk de appeltjes van oranje laat vallen. Niemand bood haar hulp.

Dezelfde vrouw zonder boerka die hetzelfde overkomt, wordt wel meteen geholpen. Maar het item klopt van geen kant, want de filmmakers riepen het publiek op om de vrouw in boerka niet te helpen.

Een en ander werd namelijk gade geslagen door een toevallig passerende cameraman van de Amsterdamse zender AT5. Hij legde vast hoe de opnameleider van 101.tv winkelend publiek dat de vrouw in boerka wil helpen, op afstand houdt. ''Doorlopen, opnames'', roept de opnameleider. En ''stop maar'', tegen de cameraman als een voorbijganger de boerkavrouw helpt.

Toen de AT5-medewerker het item deze week op de site van 101.tv zag, bleek dat de actrice doodleuk verklaart dat niemand haar wil helpen als ze een boerka draagt. ''Wat een verschil'', zegt ze.

Toen AT5 om opheldering vroeg, haalde BNN het item snel van de site af. Hoofdredacteur Paul van Keulen van 101.tv reageert laconiek op het gebeuren. ''Het item werd gemaakt door jonge televisiemakers. Van bewuste manipulatie is geen sprake. Ik vind de ophef overdreven.'' Volgens hem werd de boerkadraagster toevallig net geholpen op het moment dat AT5 langskwam, maar verder niet.Beelden op AT5
Met dank aan bigfoot1987 voor de submit.