'Deel kabinet wil filmverbod Wilders'

Icoon PolitiekDe regering heeft de mogelijkheden laten onderzoeken of de nog uit te zenden anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders bij voorbaat kan worden verboden. Dat melden bronnen rond de ministerraad schrijft De Telegraaf vandaag.

De landsadvocaat heeft bekeken of er juridische gronden zijn om de film 'Fitna' tegen te houden. Een rechtszaak zou niet geheel kansloos zijn, luidt de conclusie omdat er dreiging vanuit het buitenland bestaat. Hierdoor zou de Nederlandse staat een beroep kunnen doen op de staatsveiligheid of openbare orde.

Binnen het kabinet is er echter onenigheid of men Wilders de mond moet laten snoeren door een rechterlijk verbod. In CDA-kringen is steun voor een preventief verbod. Naast premier Balkenende is ook minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zich namelijk een hoedje geschrokken van alle onheilspellende berichten uit het buitenland.

Vrijheid van meningsuiting
Tegenstand is er vanuit de PvdA. Met name vice-premier Wouter Bos vindt de vrijheid van meningsuiting belangrijker en wil pas achteraf keihard optreden. Daarvoor is k al juridisch advies ingewonnen. De PvdA-leider wijst ook op de verantwoordelijkheid van moslimlanden om tegen Nederland gericht geweld te voorkomen. Overigens neigen de PvdA-ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wel naar een preventief verbod.

Hoewel een preventief verbod afgelopen vrijdag niet door de ministerraad is geloodst, is het idee volgens ingewijden nog niet van tafel. Rapporten van inlichtingendiensten wijzen erop dat Nederlandse burgers en bedrijven in een reeks moslimlanden ernstig risico lopen. Ook in ons land bestaat gevaar.
Met dank aan FOKwa voor de submit.