Visa plant grootste beursgang ooit

Icoon Beurs 18,8 miljard dollar. Dat is het bedrag dat Visa wil ophalen met de beursgang van het bedrijf. Visa, dat wij allemaal kennen van de creditcards, kan daarmee het hoogste bedrag ooit bij een beursgang binnenslepen.

Het plan is om 406 miljoen aandelen uit te geven, die een waarde hebben tussen 37 en 42 dollar per stuk. Als de vraag dit aanbod overstijgt, is er nog eens een buffer van ruim veertig miljoen aandelen achter de hand.

Momenteel wordt er wereldwijd minder geÔnvesteerd in aandelen. Verder heeft de economische situatie er voor gezorgd dat verschillende beursgangen zijn afgeblazen. Daarnaast is een bedrijf als Visa afhankelijk van uitgaven die consumenten doen. Al met al is de beursgang dus niet zonder risico.

Dat een beursgang in deze branche niet per se slecht hoeft te gaan, bewijst MasterCard, dat in 2006 naar de beurs ging. De aandeelhouders hebben inmiddels vijf keer hun ingelegde geld terugverdiend.

Tot nu toe voert AT&T het lijstje van grootste beursgangen ooit aan. In 2000 werd er voor 10,6 miljard dollar aan aandelen uitgegeven.