Omstreden Johan Heesters treedt op

Icoon MuziekVoor zanger/acteur Johan Heesters (104) is het grote moment vandaag aangebroken. Na jaren te zijn geboycot door zijn vaderland, zal hij optreden in zijn geboortestad Amersfoort, waar hij woensdag al arriveerde.

Het was een grote wens van de in Duitsland geliefde ster. Theater De Flint nodigde de man uit die door sommige Nederlanders niet gepruimd wordt omdat hij carrière maakte in nazi-Duitsland. De boosheid laaide overigens pas op in de jaren zestig. Hoewel de tegenstanders van het concert geen meerderheid vormen, laten ze het er niet bij zitten. In Amersfoort is een tegenconcert van muziek van vervolgde componisten en houden politie en theater rekening met demonstraties buiten en binnen de flink beveiligde De Flint. Het publiek moet zich legitimeren en wordt gecontroleerd op dubieuze artikelen.

Heesters debuteerde op 17-jarige leeftijd in Amsterdam bij Het Nederlandse Toneel. Twee jaar later werd hij als zanger ontdekt. In 1934 kreeg hij een engagement in Wenen, een jaar later in Berlijn. Een glanzende film- en theaterloopbaan volgde. In december maakte hij nog en plaat: Generationen. Zijn concert in De Flint was in een mum van tijd uitverkocht.

Er is ook nog een tegenconcert. De Leo Smit Stichting organiseert vandaag een concert in de St. Aegtenkapel in Amersfoort 'om tegenwicht te bieden' aan het gelijktijdige optreden van Johan Heesters. Leo Smit kwam om in Sobibor.