Hirsi Ali vraagt Frans paspoort aan

Icoon BuitenlandsVerheugend nieuws wellicht voor alle Ayaan Hirsi Ali-haters in Nederland. De ex-VVD-politica heeft vandaag in Parijs de Franse nationaliteit aangevraagd. Hirsi Ali, die tegenwoordig werkzaam is in de States, zei vanavond op de Franse televisie dat ze ''vereerd en dankbaar'' zou zijn als haar het Franse staatsburgerschap wordt verleend.

Het voormalige Tweede Kamerlid was naar de 'République Française' afgereisd op uitnodiging van Franse intellectuelen en politici. Die hielden vandaag een steunbijeenkomst voor haar. De organisatoren noemden het ''een groot schandaal'' dat Nederland niet langer de beveiligingskosten van Hirsi Ali wil betalen.

Onder de deelnemers was de Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade, die vindt dat Frankrijk er alles aan moet doen om Hirsi Ali te beschermen. Uit haar handen kreeg Ayaan de feministische Simone de Beauvoir-prijs uitgereikt. een eer die ook de Bengaalse schrijfster Taslima Nasreen ten deel viel.

De NOS weet te melden dat de uit Somalië afkomstige Hirsi Ali al een keer over naturalisatie heeft gesproken met de Franse minister van Justitie.