Boer Frans krijgt gele kaart en slecht imago

Boer Frans, de blonde krullenbol uit het Twentse De Lutte, moest vandaag op het politiebureau van Enschede verschijnen. Hij was namelijk in een aflevering van het razend populaire Boer Zoekt Vrouw te zien, terwijl hij zijn twee vrouwelijke gasten liet schieten met zijn jachtgeweer.

Even leek het erop dat de 27-jarige veehouder zich zelfs voor de rechter zou moeten verantwoorden voor zijn daad. De vrolijke Frans wordt verder niet vervolgd voor deze misstap. Wel heeft hij een schriftelijke waarschuwing ontvangen, die kan worden opgevat als een soort gele kaart. "Want als hij dezelfde overtreding nog een keer maakt kan hij alsnog zijn jachtakte inleveren", vertelt politiewoordvoerder Jan Camphuis.

Tevens werd vandaag bekend dat het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw de vooroordelen over boeren bevestigt. Stedelingen zouden door het programma negatiever tegen boeren aankijken, zo concluderen communicatiewetenschappers van de Nijmeegse universiteit. Collegaboeren zouden door het KRO-programma juist positiever tegen het beroep agrariër aankijken.

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers de vorige twee seizoenen van het tv-programma, en werden 63 boeren en 63 stedelingen ondervraagd. Beide groepen zeggen dat Boer Zoekt Vrouw de vooroordelen over boeren juist versterkt. "Stedelingen denken vaker dat boeren behoudend, gesloten, gelovig en ouderwets zijn. Ze denken ook vaker dat een boer voortdurend op de trekker zit en altijd eenvoudige boerenkost eet. Onder mensen die niet naar de serie kijken, leeft dat beeld van minder", aldus dr. Henk Westerik.

De uitslag van dit onderzoek staat toevallig haaks op de resultaten van een eerder onderzoek. Uit een studie van het ministerie van Landbouw, gehouden in 2005, bleek juist dat Boer Zoekt Vrouw het imago van de boer weer opkrikt.