Protest seculiere Turken tegen hoofddoek

Tienduizenden mensen zijn vandaag in de Turkse hoofdstad Ankara de straat opgegaan om te demonstreren tegen een regeringsplan om het dragen van een hoofddoek op de Turkse universiteiten toe te staan. Tegenstanders vrezen het begin van een islamisering van de seculiere republiek.

De betoging vond plaats in de buurt van het mausoleum van de stichter van de moderne Turkse republiek, Mustafa Kemal Ataturk. Volgens de autoriteiten waren 40.000 tot 60.000 demonstranten op de been. ''Turkije is seculier en zal seculier blijven'', schreeuwden de manifestanten. Veel mensen zwaaiden met Turkse vlaggen en afbeeldingen van Ataturk.

Het Turkse parlement stemt komende week waarschijnlijk in met een wetsvoorstel dat de versoepeling van het hoofddoekverbod moet regelen. Regeringspartij AKP heeft een akkoord bereikt met de extreem-rechtse MHP over de voorwaarden waaronder het verbod zal worden versoepeld.

In het nieuwe voorstel staat dat studentes hun hoofddoek voortaan op traditionele Turkse wijze losjes onder de kin mogen knopen. Alle andere vormen, zoals de boerka, blijven verboden. Voor docenten en overheidsfunctionarissen blijft het verbod gelden