'Te veel geld naar ontwikkelingshulp'

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat er veel te veel belastinggeld wordt besteed aan ontwikkelingshulp. Maar liefst zestig procent is het met deze stelling eens.

Dit heeft een onderzoek van onzeWereld, het maandblad over ontwikkelingslanden, uitgewezen. Jaarlijks besteedt ons land 0,8 procent van het bruto binnenlands product aan ontwikkelingshulp, hetgeen momenteel uitkomt op zo'n vijf miljard euro.

Uit dezelfde enquęte is naar voren gekomen dat driekwart van de Nederlanders zich groen en geel ergert aan de wervingsacties van de goede doelenorganisaties. Zo worden de ongewenste telefoontjes, de persoonlijke mailings en het ongevraagd lastigvallen op straat als zeer hinderlijk ervaren.

De bijna duizend ondervraagde personen lieten zich overigens opvallend negatiever uit over grote hulporganisaties dan over kleine stichtingen. Een krappe 43 procent heeft meer vertrouwen in kleine hulporganisaties dan in grote organisaties. Slechts dertien procent denkt er juist totaal anders over.

Volgens John Verhoeven, hoofd van onzeWereld, kunnen de uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt als een signaal naar de overheid en de hulporganisaties. "Niet alleen beter uitleggen wat er met het geld gebeurt, maar ook waarom het hard nodig is dat we dat blijven doen", aldus Verhoeven.

Met dank aan mouthman voor de submit.