EO-presentator mag niet naar BNN's IQ-test

De Evangelische Omroep (EO) heeft presentator Manuel Venderbos verboden deel te nemen aan 'De nationale IQ test' van BNN. Niet dat de EO bang is dat hun presentator net zo'n pleefiguur zal slaan als Bonnie St. Claire vorig jaar deed, maar de komst van hypnotiseur Rasti Rostelli is de christenen een doorn in het oog.

Jongerenomroep BNN maakte onlangs bekend dat ze het dit jaar over een andere boeg gaan gooien. De beruchte hypnotiseur zal namelijk enkele kandidaten onder hypnose influisteren dat ze bijzonder intelligent zijn. "Vanuit onze geloofsovertuiging willen we afstand nemen van hypnose en de praktijken van Rasti Rostelli", luidt de verklaring van woordvoerder Jop Douma. "Zeker als die hypnose plaatsvindt in het kader van een spelletje."

De christenen zijn er heilig van overtuigd dat hypnose in verband staat met het Kwaad. "Ook willen we onze controle en ons denken niet in de handen leggen van de heer Rostelli. Hij heeft een buitengewoon omstreden reputatie." In 2003 kwamen Friese christenen al in opstand tegen de komst van Rostelli naar hun dorp Zwaagwesteinde.

Critici kijken al jaren met argusogen naar de praktijken van Rasti Rostelli. Zo zou Rastelli de mensen manipuleren. Ondanks dat de langharige hypnotiseur er prat op gaat dat hij de geest van mensen echt kan beďnvloeden, beticht menigeen hem van goochelkunsten.

BNN wil er geen woorden aan vuil maken en is inmiddels op zoek gegaan naar een nieuwe kandidaat. De bekende Nederlanders die wel hun IQ mogen laten onderzoeken, zijn onder anderen Jody Bernal en presentator Jan Douwe Kroeske. De intelligentietest wordt volgende week woensdag om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1.


Robert Jensen heeft geen problemen met 'de Duivel'