YouTube wacht film Wilders rustig af

Icoon Internet YouTube verbiedt niet op voorhand de anti-Koranfilm die Geert Wilders op deze videosite wil zetten. Dat heeft een woordvoerder van de website vandaag gezegd. Wel ''heeft YouTube duidelijke richtlijnen voor het materiaal''.

YouTube verdedigt ''het recht op vrije meningsuiting en dus ook het recht van iedereen om impopulaire zienswijzen te verkondigen''. De site, waar mensen privéfilmpjes op kunnen plaatsen, verbiedt echter ''haatdragende retoriek'' en het aanvallen of vernederen van mensen ''op basis van religie''.

Voorlopig wacht de site de film van Wilders af. ''Omdat mijnheer Wilders zijn film nog niet op de site heeft gezet, kunnen we op dit moment geen verder commentaar geven'', aldus de woordvoerder vanuit San Bruno in de Verenigde Staten.

Wilders heeft aangekondigd dat hij zijn film in elk geval op internet zal zetten, zowel op de website van zijn partij de PVV als op YouTube. Hij wil in de film duidelijk maken dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een ''verschrikkelijk en fascistisch'' boek is dat mensen zou inspireren tot vreselijke daden.

De anti-Koranfilm moet eind deze maand klaar zijn. Het kabinet liet eind november weten bezorgd te zijn over mogelijke repercussies die de film kan hebben in binnen- en buitenland.