Doden en noodtoestand in westen VS

Icoon AmerikaAanhoudende winterse stormen hebben in het westen van de Verenigde Staten al aan zeker drie mensen het leven gekost. Honderdduizenden huizen en bedrijven in de staten Californië, Oregon en Washington zitten zonder stroom. Dat berichtten Amerikaanse media vandaag.

Gouverneur Schwarzenegger van Californië heeft in drie gemeenten de noodtoestand uitgeroepen. Op veel plekken ligt er een dik pak sneeuw van anderhalve meter. Snelwegen zijn afgesloten en de stormschade is groot. In Lyon County in Nevada brak door de storm een dijk langs een kanaal, waardoor honderden woningen onder water liepen. Er vielen geen doden. De noodtoestand is er wel van kracht verklaard.

De autoriteiten hebben circa 3000 mensen in het zuiden van Californië gevraagd hun huizen te verlaten omdat in hun omgeving modderstromen dreigen. Door hevige bosbranden in oktober kwamen hellingen in onder meer Orange County bloot te liggen. Daardoor kan de met regenwater verzadigde bodem makkelijk gaan schuiven.Meer over de weersomstandigheden in de VS kun je lezen op het forum.