Veel onduidelijk rondom dood Bhutto

Icoon AanslagDe donderdag omgekomen Benazir Bhutto is overleden doordat zij is geraakt door het zonnedak van haar auto, aldus het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn geen kogels of granaatscherven gevonden in het lichaam van de Pakistaanse oppositieleidster, zo maakte men vrijdag bekend. Bhutto zou een hoofdwond hebben opgelopen toen zij probeerde in haar auto weg te duiken tijdens de aanslag, en daarbij een hefboom van het zonnedak raakte. Deze raakte haar vlakbij haar rechteroog, waardoor zij haar schedel zou hebben gebroken. Eerder meldden de autoriteiten overigens dat Bhutto voor de ontploffing meerdere keren geraakt was door kogels, voornamelijk in haar nek.

Bhutto's partij, de Pakistan People's Party (PPP), is het niet eens met deze nieuwe lezing van de feiten, en heeft de Pakistaanse overheid beschuldigd van het trachten te verhullen van hun eigen falen rondom de geplande verkiezingen. Dat Bhutto is geraakt door kogels is voor hun een vaststaand feit, en de gebrekkige beveiliging van Bhutto wordt Musharraf ernstig aangerekend.

Ook het "onweerlegbare bewijs", een door de Pakistaanse autoriteiten onderschept telefoongesprek, dat het terreurnetwerk al-Qaeda achter de aanslag zit, wordt door de partij van Bhutto afgedaan als zeer zwak. Zoals we eerder al lazen op Fok!, heeft ook een van de voornaamste aan al-Qaeda gelieerde verdachten inmiddels ontkend iets met de aanslag van doen te hebben. Eerder meldde een Pakistaans televisiestation overigens dat al-Qaeda weldegelijk de aanslag heeft opgeeist.


Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.