Martin Ros neemt in tranen afscheid

Icoon LiteratuurBoekenrecensent Martin Ros heeft vanochtend op Radio 1 in de Tros Nieuwsshow met tranen in zijn ogen afscheid genomen van zijn luisteraars. Ruim 21 jaar was Ros het 'boekengeluid' van lezend Nederland. Tijdens zijn laatste radio-optreden besprak Ros de boeken die op hem de meeste indruk hebben gemaakt van schrijvers als Nabokov, Kafka, Thomas Mann en Dostojevski. Ook noemde hij een aantal boeken die hem in zijn jeugd tot lezen aanzetten. Over de wereld van de boeken zei Ros snotterend ''Dit is mijn leven geweest. En dat is het nog.''

De laatste dagen sloeg de 70-jarige Ros, die tegen zijn zin afscheid moest nemen, in de media hard om zich heen. In RTL Boulevard beschuldigde hij Nieuwsshow-presentatrice Mieke van der Weij ervan zich omhooggeneukt te hebben in het Hilversumse. ''Mieke ging nogal van bil met deze en gene. Dat heeft haar geholpen in haar carrière''. In een interview met de GPD-bladen veegde hij de vloer aan met de TROS, die hem na onderhandelingen met een advocaat 15.000 euro 'oprotpremie' gaven.

Van der Weij hield zich tijdens de uitzending op de vlakte. Haar collega Peter de Bie bedankte Ros voor bewezen diensten maar drukte hem op het hart om het in de media de komende tijd wat rustiger aan te doen met zijn uitspraken.

Ros reageerde emotioneel met: ''Het is voorbij, het is geregeld, we gaan als vrienden uiteen''.