Wilders politicus van 2007 in NOS-peiling

Icoon Politiek Geert Wilders is de politicus van het jaar 2007. De oprichter en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) kreeg in de peiling van de NOS-radio onder de parlementaire pers en het publiek weliswaar niet de meeste stemmen, maar kwam hoog uit in beide onderdelen. Het talent van het jaar is Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra van de VVD.

Dat is†vanmiddag bekendgemaakt op Radio 1. De redactie hield dit jaar voor het eerst een peiling onder zowel politieke verslaggevers als het publiek. De uitslagen verschillen sterk van elkaar. Alleen Wilders scoort in beide lijstjes hoog, waardoor de redactie hem als winnaar aanwijst.

De eer moet hij wel delen met D66-fractieleider Alexander Pechtold, die met 31 procent van de stemmen de grote winnaar is bij de parlementaire pers, en met SGP-fractieleider Bas van der Vlies. Hij kwam met 11,5 procent bovenaan het publiekslijstje, met hulp van een actie van SGP-jongeren. Wilders eindigde in beide lijstjes op de tweede plaats met respectievelijk 9 en 10,8 procent.

Rita Verdonk (TON) staat bij het publiek op de derde plaats en bij de pers is dat verkeersminister Camiel Eurlings.

Grootste talent in de ogen van de parlementaire pers is Halbe Zijlstra (38), die voor de liberalen het woord voert over onder meer onderwijs. Hij kreeg 22 procent van de stemmen. Zijlstra kwam in november 2006 in de Kamer. Op twee eindigde minister Ronald Plasterk van Onderwijs met 8 procent. Dit onderdeel werd niet aan het publiek voorgelegd.

Alle resultaten van de peiling staan hier.