Comité tegen belediging islam opgericht

In Den Haag hebben gisteren twintig islamitische organisaties de handen ineengeslagen en het comité 'Respect voor u en mij' opgericht. Het initiatief voor het comité is afkomstig van de Haagse raadsfractie van de Islam Democraten. Het comité wil waar mogelijk respect voor de islam eisen.

Deelnemers van het comité zijn vooral Haagse instanties, zoals de omstreden Stichting as-Soennah en het Turkse Platform Den Haag. Directe aanleiding voor de vorming zijn de Mohammed-homo foto's van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera, die in het Gemeentemuseum in Den Haag zouden worden tentoongesteld.

Het museum heeft de foto's volgens het moslimcomité terecht teruggetrokken, omdat ze ''beledigend en polariserend'' zijn. De foto's betitelt het comité als ''zogenoemde kunstwerken die de Islamitische heiligdommen aantasten van mevrouw Sooreh Hera.''

Comité 'Respect voor u en mij' gaat verder bekijken of het uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over de islam en de Koran juridisch kan aanvechten. Ook anderen die de islam 'beledigen', wil het comité gaan aanpakken. Het zal ''alle middelen'' gebruiken die ''geoorloofd zijn binnen het Nederlands rechtsysteem'' om belediging van de Islam en moslims te bestrijden.

Gouda
Overigens heeft het museumgoudA laten weten dat het de omstreden foto's van Hera wil gaan exposeren. Dat is niet bij een ieder in Gouda in goede aarde gevallen. Moskee Nour en de Raad van Kerken deden gistermiddag een appèl op museumdirecteur Ranti Tjan om af te zien van zijn plan.

Het Goudse PvdA-raadslid Mohammed Mohandis snapt dat heel goed. ''Ik wil Tjan natuurlijk niets verbieden, maar ik vind zijn plan niet verstandig. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in goede relaties tussen bevolkingsgroepen in Gouda, met name de Marokkanen, en dit kan daar afbreuk aan doen.''