Misbruikt meisje vastgezet in Dubai

Icoon BuitenlandsIn Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), is een 12-jarig meisje gearresteerd die tijdenlang seksueel misbruikt werd door een groep mannen. Volgens de aanklacht heeft het kind ''verboden betrekkingen'' met mannen onderhouden.

Na een tip troffen agenten het meisje aan in een woning in de hoofdstad van Dubai. In het huis zaten ook meer dan 15 mannen van verschillende nationaliteiten. Het meisje zei tegen de politie dat ze sinds haar tiende jaar seks met volwassen mannen heeft.

Daarop werd het meisje gearresteerd. Een psychiater moet nu bekijken of ze toerekeningsvatbaar is. Buiten het misbruikte meisje zijn ook de mannen en de moeder van het meisje, een Filippijnse, in voorlopige hechtenis genomen. De vader van het kind is onbekend.

Tweede
Het is al het tweede seksschandaal in korte tijd in het emiraat. Het andere betreft het seksueel misbruik van een 15-jarige Franse jongen. Die is naar eigen zeggen deze zomer door drie mannen uit de Emiraten verkracht; mogelijk heeft hij daarbij hiv opgelopen.

De vermoedelijke daders zijn ex-gedetineerden van 18 en 35, de derde is minderjarig. De onderzoekers probeerden eerst nog de schuld in de schoenen van de jongen te schuiven door hem te beschuldigen van 'homoseksuele activiteiten', waar in Dubai een jaar cel op staat. De Franse moeder van de jongen kon dat met behulp van Franse diplomaten voorkomen.

De moeder in kwestie, Véronique Robert, heeft inmiddels een website (Boycottdubai.com) opgezet waarop zij oproept Dubai te boycotten. Zij klaagt onder meer dat in het land veel seksueel misbruik van kinderen voorkomt, vooral van migranten. Als die een klacht indienen, worden ze vaak zonder pardon het land uitgezet.

In Dubai werken grote groepen gastarbeiders uit Azië. Die worden doorgaans behandeld als tweederangsburgers.

Met dank aan Alain.H. voor de submit.