'FARC heeft Betancourt gemarteld'

Icoon Buitenlands De Colombiaans-Franse politica Ingrid Betancourt is door haar ontvoerders van de guerrillabeweging FARC gemarteld. Dat heeft de Colombiaanse president Alvaro Uribe gisteravond gezegd.

Uribe gaf een toelichting op de vondst van vijf videobanden die zijn afgenomen van drie strijders van de FARC. De drie rebellen werden gevangengenomen tijdens een militaire operatie in de hoofdstad Bogotá. De vijf video's dateren van 23 en 24 oktober 2007. Op een van de banden is een vastgeketende Betancourt in de jungle te zien die somber oogt en er fysiek slecht uitziet. Ze wordt sinds 2002 door rebellen van de FARC vastgehouden. Het is het eerste videobewijs in jaren dat ze waarschijnlijk nog in leven is. Ook zijn er brieven en foto's van haar gevonden.

''De video duidt op marteling'', aldus Uribe. De president zei dat die constatering vooral van toepassing is op Betancourt en de eveneens gegijzelde senator Eliado Pérez.

Op een andere geluidloze video die werd getoond tijdens een persconferentie van Luis Carlos Restrepo, hoge commissaris voor de vrede in Colombia, zijn drie Amerikaanse huurlingen te zien. Zij werden in 2003 gegijzeld nadat hun vliegtuig was neergestort in het zuiden van Colombia, waar ze een antidrugspatrouille uitvoerden boven de cocavelden. Ook een aantal ontvoerde Colombiaanse militairen staat op de video's.

''We zijn enorm geëmotioneerd door deze beelden van mijn zus'', zei zus Astrid Betancourt op de Franse televisie. De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat het beeldmateriaal bemoedigend is. ''We moeten nu blijven vechten om haar vrij te krijgen.''

Onlangs probeerde de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez nog te bemiddelen om Betancourt en andere gijzelaars vrij te krijgen. Zijn rechtse Colombiaanse ambtgenoot Alvaro Uribe maakte daar subiet een einde aan toen Chávez te veel op eigen houtje begon te opereren. Chávez verbrak daarna de diplomatieke banden met Colombia.