Scholierenstakingen lopen fors uit de hand

Icoon OnderwijsDe acties van stakende scholieren lopen op veel plaatsen in het land danig uit de hand. Het bontst maakten stakende scholieren het in Leiden. Daar voerde de politie charges uit op het Stadhuisplein. Zo'n duizend leerlingen gooiden met eieren en vuurwerk en riepen leuzen als ''Hamas, hamas, joden aan het gas.''

De politie treedt hardhandig op, met onder meer knuppels. De actie lijkt volgens het Leids Dagblad weinig meer te maken te hebben met het protest tegen het hoge aantal lesuren op middelbare scholen. De scholieren zijn vooral uit op rellen. De glas-in-loodramen van het stadhuis werden ingegooid, vuilnisbakken omgegooid en auto's beschadigd. Langsrijdende fietsers en automobilisten werden bekogeld met eieren, wat tot ruzies leidde. Vooral leerlingen van de ROC's waren bij de rellen betrokken.

Ook op andere plaatsen was het onrustig. Onder meer in Noord-Holland in Alkmaar. Daar vielen scholieren omstanders lastig, gooiden ze met eieren, staken vuurwerk af en gooiden rookbommen. Bij het Hilversumse mediapark moest de politie ingrijpen toen jongeren straatmeubilair vernielden en over auto’s liepen. In Haarlem pakte de politie na ongeregeldheden drie scholieren op. Ook in Hoorn zorgden circa honderd jongeren voor onrust. Her en der waren leuzen te horen als ''Schijt aan School'' en ''Hooligans''.

Op het Museumplein in Amsterdam kwamen tussen duizend en 1500 scholieren samen. De sfeer was grimmig. De politie heeft tenminste vier arrestaties verricht. Twee agenten raakten gewond. Bij het Concertgebouw hinderen demonstrerende scholieren het verkeer. De mobiele eenheid (ME) voerde charges uit.

Ook elders uit het land komen berichten over ongeregeldheden.