'Nederlandse films te bloot in Marokko'

Icoon FilmDe Nederlandse films die in Marokko worden vertoond op een festival over de Nederlandse film, bevatten te veel bloot en seks. Dat schrijft de Marokkaanse krant Attajdid die ideologisch verwant is aan de islamitische partij PJD. Het dagblad spreekt schande van de seksscŤnes die werden vertoond in aanwezigheid van families met minderjarige kinderen.

Het rondtrekkende filmfestival is een initiatief van de Nederlandse ambassade. Er worden een tiental films vertoond waaronder Het Schnitzelparadijs en Leef!. Aansluitend zijn er debatten.

De start was in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Daar waren de reacties overwegend positief. In de noordelijke stad Nador liepen de bezoekers echter ''bij het zoenen al de zaal uit''. De filmweken gaan verder in de plaatsen Larache en Azemmour

Een afgevaardigde van het Marokkaanse ministerie van cultuur zegt in een reactie niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van de getoonde films.

Het is de bedoeling om de Nederlandse filmweken in Marokko tot een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Volgens een woordvoerder wil de ambassade echter niet de organisatie blijvend op zich nemen. Er zijn gesprekken gaande met de Marokkaanse Stichting van Nederlandstaligen en Vlamingen over de voortzetting van het festival in de komende jaren.