Sensationeel Nederlands scheepswrak ontdekt

Icoon Algemeen Zweedse televisiemakers hebben op de bodem van de Oostzee het 'wrak' gevonden van een Nederlands schip uit de zeventiende eeuw. Het vaartuig ligt op een diepte van 100 meter rechtop en is bijna ongeschonden.

Zo vertelden de makers van het programma Vrakletarna (De wrakzoekers) vandaag in het ontbijtprogramma Gomorron Sverige. ''Het is alsof ze de stop eruit hebben getrokken'', aldus een van de experts.

Het vaartuig dat hoogstwaarschijnlijk uit Holland komt of in ieder geval door Hollanders is gebouwd, verkeert in sensationele conditie. Het is dus eigenlijk geen wrak te noemen, aldus de marineonderzoekers. De vondst zal ongetwijfeld in Nederland maar ook elders voor veel opwinding zorgen, voorspelde onderzoeker Johan Rönnby.

Het is nog niet bekend welke naam het schip droeg. Wel is duidelijk dat de vondst bijna te vergelijken is met die van de Vasa, een Zweeds oorlogsschip dat op haar eerste reis kapseizde en in april 1961 boven water werd gehaald. Het museum dat rond het Vasaschip is gebouwd, is een van de grote toeristische trekpleisters van de Zweedse hoofdstad.