'Jongeren neuken er helemaal niet op los'

Icoon BinnenlandsVolgens documentairemaakster Menna Laura Meijer (43) neuken jongeren er helemaal niet op los en is dit slechts een mediahype. Tot deze opmerkelijke conclusie kwam Meijer, zelf ook moeder van vier pubers, door meer dan 100 jongeren uit verschillende milieus en uit verschillende delen van het land te volgen voor haar documentaire 'Jonge seks, prille liefde'. Zij maakte eerder al een zevendelige serie over hetzelfde onderwerp.

De hypes die optreden in de media, zoals een hamburger voor seks met een 'breezersletje', zijn te herleiden tot één klein veldonderzoek: die van vorig jaar in de Amsterdamse Bijlmer. Het onderzoek ging over het gedrag van meisjes die in de prostitutie belanden. Door dit onderzoek kregen Nederlandse jongeren het imago steeds meer aan 'consumptieseks' te doen. Al deze wilde verhalen zijn volgens Meijer schromelijk overdreven.

Meijer: "Als mij iets is opgevallen, is het juist hoe voorzichtig en zuiver jongeren met seks omgaan. Ze ontkoppelen liefde en lust minder snel dan wat ík mij van vroeger herinner. Jongeren zijn tegenwoordig eerder behoedzaam dan losbandig." De bevindingen van Meijer worden ondersteund door een grootschalig onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, waaruit blijkt dat het eerder uitzondering is dan regel dat jongeren maar raak leven. Pas als ze gemiddeld 17,3 jaar oud zijn, hebben ze voor het eerst seks.

In het algemeen werken volgens Meijer twee krachten op elkaar in. Eerst ontstaat er een hype, waarbij de media en ook politici meer achter elkaar aanjagen dan achter het nieuws. Dit soort 'kluitjesvoetbal zonder bal' leidt vervolgens tot wat Britse sociologen 'moral panic' noemen: een breed gedragen verontrusting, veroorzaakt door de kijk op een sociaal probleem dat niet in verhouding staat tot de omvang van dat probleem.

Wel praten jongeren tegenwoordig veel openlijker over seks. Meijer: "In mijn interviews stond ik achter de camera soms met mijn oren te klapperen. Jongeren praten over beffen en pijpen alsof het niks is. En nogal vanzelfsprekend leidt dat tot verwarring bij veel ouders van nu. Je denkt dan toch al gauw: nou, als mijn kinderen over seks zo achteloos praten, dan zullen ze het ook wel achteloos dóen."

De documentaire 'Jonge seks, prille liefde' met de bevindingen van Meijer wordt vanavond uitgezonden op Nederland 3, 20:25 - 22:00.


Onschuldiger dan gedacht