Veroordeelde kinderverkrachter komt niet vrij

Icoon JustitieVijf verdachten die op basis van vonnissen van een onbevoegde rechter van de rechtbank in Den Bosch vastzitten, komen niet vrij. Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch vanochtend besloten. Wel moeten elf rechtszaken waarin de rechter een einduitspraak heeft gedaan, helemaal over worden gedaan. Advocaten van drie verdachten eisten eerder deze week vrijlating.

De uitspraak betekent onder meer dat een 42-jarige man uit Bakel die werd veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs voor seksueel misbruik van zes minderjarige pleegkinderen, niet vrijkomt. Wel moet zijn rechtszaak geheel worden overgedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) had al hoger beroep aangetekend tegen die uitspraak, maar dat komt nu te vervallen. Het OM ging er vanuit dat men dat beroep gewoon kon doorzetten. Het gerechtshof meent echter dat de kwestie met de onbenoemde rechter geen excuus is om het appel van justitie nog toe te laten.

Eerder werden door het misverstand over de benoeming van de Bossche rechter al acht verdachten uit voorlopige hechtenis vrijgelaten. Het Hof draaide die uitspraak gisteren ook al terug en beval hen opnieuw in hechtenis te nemen. Eén van de acht vrijgelatenen, een verdachte van een overval en een verkrachting, is nog voortvluchtig.