Autohoezen tegen kijkfiles bij ongelukken

Icoon FileAuto's die na een ongeluk op de snelweg zwaar zijn beschadigd, worden afgedekt met hoezen tegen kijkfiles. Verkeersminister Camiel Eurlings geeft vandaag op een filecongres het startsein voor zo'n proef in de regio Rotterdam, bevestigde een woordvoerster van Eurlings.

Door het inpakken van de auto worden automobilisten minder afgeleid, is de bedoeling. Rijkswaterstaat verwacht dat het aantal opstoppingen fors zal dalen. Als de proef op de A20, A15, A16 en A4 slaagt, volgt de rest van Nederland.

Volgens Lindy Molenkamp, projectmanager filevermindering van Rijkswaterstaat, zal een automobilist er eerst misschien nog van opkijken. "Maar rond Rotterdam gebeuren zóveel ongelukken, zo'n 3000 per jaar, dat het verkeer snel aan de afdekhoezen zal wennen. 'Daar valt toch niks te zien', weet een bestuurder dan. Dat scheelt nieuwsgierige blikken, en dus ook kijkfiles'', zegt ze in het AD.

De hoezen worden ingezet na ongevallen zonder slachtoffers. Is er persoonlijk letsel, dan worden soms grote 'calamiteitenschermen' neergezet. Die zorgen er nu al voor dat kijkfiles met 20 procent afnemen. Molenkamp verwacht eenzelfde effect van de afdekhoezen.

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat, die na een ongeval vaak als eerste ter plaatse zijn, hebben de hoezen compact verpakt in hun auto liggen.