Afwerper eerste atoombom overleden

Icoon AlgemeenPaul Warfield Tibbets jr. is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was de piloot van het Amerikaanse vliegtuig dat de eerste atoombom boven Japan afwierp. De oud-vlieger van de B-29 bommemwerper de 'Enola Gay' overleed donderdag in zijn huis in de Amerikaanse staat Ohio.

Tibbets was 30 jaar oud toen hij het naar zijn moeder vernoemde toestel op 6 augustus 1945 naar Hiroshima leidde. Daar werd de eerste atoombom ooit op een stad afgeworpen. De atoombom, genaamd 'Little Boy', betekende direct het einde van 78.000 Japanse levens. Een vergelijkbaar aantal mensen raakte gewond. Uit een onderzoek uit 2004 blijkt dat in totaal 237.062 mensen zijn omgekomen als gevolg van de atoombom.


Tibbets aan boord van de Enola Gay

Het duurde enkele dagen voordat men zich elders in Japan realiseerde dat er iets was gebeurd in Hiroshima. Pas nadat er vanuit Tokio een verkenningsvliegtuigje naar de stad was gestuurd, werd duidelijk dat zich daar een ramp van ongekende omvang had voorgedaan. Een tweede atoombom werd op 9 augustus op Nagasaki geworpen. Een aantal dagen later, op 12 augustus 1945, gaf Japan zich over als gevolg van de atoombommen.


Hiroshima na de atoombom