Extra ambtenaren voor vragen dierenpartij

Icoon PolitiekMinister Gerda Verburg van Landbouw heeft twee extra ambtenaren aan moeten nemen om de vragen van de Partij voor de Dieren te kunnen beantwoorden. De dierenpartij stelde in een jaar 162 Kamervragen. Aangezien 1 vraag 2000 euro kost, lopen de kosten op tot 324.000 euro. Dat is een veelvoud van het bedrag dat het ministerie tot nu toe op maakte aan vragen van alle politieke partijen.

Vrijwel alle vragen van de dierenpartij van Marianne Thieme gaan over dierenwelzijn. Zo moest Verburg onlangs aangeven of zij de Nederlandse jeugd niet had aangezet tot stroperij. De jongste vragen, van vrijdag, gaan over het volksvermaak zwientje tikken.

Ondanks de kosten vindt Thieme haar vragen zinvol. "Het is juist heel goed dat wij zoveel vragen stellen. Op het ministerie wordt nog maar weinig nagedacht over het belang van dierenwelzijn. Dan vind ik het mooi dat er twee extra ambtenaren nodig zijn, dan kan er beter worden nagedacht Het ministerie is nog steeds meer een bedrijfsorganisatie van de landbouwsector dan een departement."

Niet alleen Thieme is een vragenkanon. Ook Geert Wilders kan er wat van. Al zijn vragen gaan ook cc naar de media. En aangezien de SP van oudsher ook veel vragen stelt, is er al een heus record. Sinds de beëdiging van de Tweede Kamer, eind november vorig jaar, zijn er 2415 schriftelijke vragen gesteld. De SP is met 597 vragen nog steeds recordhouder vragenstellen, maar de PVV van Wilders komt met 419 vragen in de buurt. De ChristenUnie vraagt het minst. Die partij stelde 59 vragen in een jaar.

Het parlement heeft dus in een klein jaar voor ruim 4,8 miljoen euro aan het Kabinet gevraagd.


De 35-jarige vragende Marianne Thieme