Moordplek Abraham Lincoln gerenoveerd

Icoon AmerikaDe moordplek van Abraham Lincoln wordt gerenoveerd voor miljoenen. Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten, werd de eerste president van de in totaal vier Amerikaanse presidenten die vermoord werd. De plek zal gerenoveerd worden tot een museum annex monument over het leven van Lincoln. Het gebouw trekt nu al elk jaar ongeveer een miljoen bezoekers.

Lincoln werd in 1865 neergeschoten in de schouwburg Ford's Theatre in Washington DC. Lincoln werd in het achterhoofd neergeschoten met een pistool door John Wilkes Booth, een Amerikaans acteur. Booth wist hierop te ontkomen maar werd twaalf dagen later, na een klopjacht van de cavalerie, opgespoord in Virginia waar hij zich schuilhield in een tabakschuur. Hij wilde zich niet overgeven, waarop de schuur in brand werd gestoken. Toen hij vervolgens probeerde te vluchten werd hij neergeschoten.

'Abe' Lincoln, meestal afgebeeld met een zwarte kabouterbaard, was een van de meest invloedrijke presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij schafte de slavernij af, maar door tegenstand van de Zuidelijke Staten van Amerika ontketende Lincoln de Amerikaanse burgeroorlog, wat de grootste interne crisis ooit was die Amerika gekend heeft. In het Zuiden van Amerika had men Lincoln altijd gezien als een abolitionist, dit is iemand die de slavernij wil afschaffen, maar ook als een vriend van het Noorden.


Artistieke impressie van de moord op Abraham Lincoln