Marcouch roept op tot rust in Slotervaart

De voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, de PvdA'er Ahmed Marcouch, heeft een oproep gedaan aan de inwoners om zich beheerst te gedragen nu de identiteit van de doodgeschoten messentrekker bekend is geworden. Marcouch heeft jongerenwerkers, vrijwilligers en religieuze leiders geÔnstrueerd die de buurt intrekken om te vertellen wat er is gebeurd.

Bewoners kunnen voor bezinning ook terecht op het Stadsdeelkantoor. Er is een kamer vrijgemaakt voor buurtbewoners, waar ze met broodjes, koffie en thee op verhaal kunnen komen. Ook de moskee naast het politiebureau is open en houdt de hele dag bijeenkomsten.

De 22-jarige Bilal B., de aanvaller van de twee politieagenten, is van Marokkaanse komaf en maakte deel uit van zogenoemde harde kern van probleemjongeren in Amsterdam West en had twee jaar geleden contacten met de Hofstadgroep. Hij woonde bij zijn ouders in wijk Overtoomse Veld. Marcouch zal de ouders van B. waarschijnlijk vanavond bezoeken voor een gesprek en om zijn medeleven te tonen. Bilal vierde vrijdag nog het Suikerfeest thuis bij zijn ouders en meldde zich later met suÔcidale gedachten in een psychiatrische kliniek waar hij al eerder behandeld was.

Marcouch, die zelf een oud-agent is van het Amsterdamse korps, heeft ook zijn medeleven betuigd aan de twee neergestoken agenten. Die liggen zwaargewond in het ziekenhuis. De agente liep een steekwond in de borst en twee in de rug op. Daarbij werd een longslagader geraakt. Haar mannelijke collega liep vijf steekwonden op in gezicht en schouder. Bij hem werd een hoofdslagader geraakt. Zijn luchtpijp werd op een haar na geperforeerd. Beiden maken het inmiddels redelijk.

De sfeer in Slotervaart was al emotioneel nadat donderdag een 16-jarige Marokkaan voor het schoolplein van het Technisch College werd doodgestoken door een 14-jarige Turkse klasgenoot.

Met dank aan bennootje voor de submit.