Blanken moeten bedrijf afstaan in Zimbabwe

Icoon BuitenlandsDe blanke bevolking van Zimbabwe moet haar meerderheidsbelangen in hun bedrijven afstaan aan de 'inheemse bevolking'. Dat heeft het Zimbabwaanse parlement gisteravond besloten. Eerder werden blanke boeren al gedwongen hun boerderij af te staan en nu moeten de andere bedrijfstakken er aan geloven. Het parlement noemt de wet 'het rechtzetten van koloniale ongelijkheden'.

Racistisch
De regerende partij ZANU-PF drukte de omstreden wet met een tweederde meerderheid van het parlement door. De oppositie noemde de wet racistisch en in strijd met de grondwet en het gelijkheidsprincipe. De Senaat moet de wet nog goedkeuren, maar dat zal geen probleem opleveren. De ZANU-PF heeft een ruime meerderheid in het parlement en president Robert Mugabe, eveneens lid van de partij, kwam met het wetsvoorstel.

Diepe crisis
Zeven jaar geleden werden met een soortgelijke wet meer dan vijfduizend boerenbedrijven afgepakt van blanke mensen en overgedragen aan de zwarte bevolking. Voordat dat gebeurde was Zimbabwe een relatief florerende economie in Afrika, maar toen stortte de op landbouw gebaseerde economie in. Het land verkeert nu in een diepe crisis. De bevolking lijdt honger en naast tekorten aan voedsel is er ook te weinig brandstof en een tekort aan andere belangrijke goederen. De inflatie bereikt waarschijnlijk voor eind dit jaar de 100.000 procent.

Volledige bevrijding
Volgens Paul Mangwana, de verantwoordelijke minister, is de wet niet racistisch. Het plan zou niet gaan over de economie, maar over de volledige bevrijding van Zimbabwe. Bovendien kan een blanke met een zwarte zakenpartner wel een bedrijf starten. In 1980 woonden er nog 275.000 blanken in het Afrikaanse land, daarvan zijn er nu nog 30.000 over op een totale bevolking van 12,5 miljoen.

Met dank aan Reigndear voor de submit.