3 maanden cel voor homogeweld

Icoon BinnenlandsDe rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de 19-jarige Hazim A. veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor de mishandeling van een homostel. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 180 uur.

De jongen heeft in de nacht van 28 op 29 juni twee homoseksuele mannen belaagd in de Reguliersdwarsstraat midden in het homo-uitgaansgebied van Amsterdam.

Hij sloeg de mannen met een vuist in het gezicht, spuugde naar de slachtoffers en schold het koppel uit voor "teringhomo" en "kuthomo". A. was in het gezelschap van vijf vrienden. Aanvankelijk hield de politie hen ook als verdachten aan, maar uit onderzoek bleek later dat zij geen geweld hadden gebruikt.

A. werd ook veroordeeld voor diefstal en een poging tot beroving in mei. De straf kwam overeen met de eis van de officier van justitie, die hekelde dat A. zijn agressie juist tegenover homo's had gericht. "Als je maar even uit de toon valt en met elkaar hand in hand over straat loopt, kun je het slachtoffer worden." Voorkomen moet worden dat homoseksuelen in een politiestaat of reservaat moeten wonen om veilig te zijn, aldus justitie.

De rechtbank gaf toe dat het vonnis stevig was, maar meende dat de homodiscriminatie "in de straf tot uitdrukking gebracht moest worden." Het hele dossier ademde volgens de rechter "de sfeer van onvriendelijkheid jegens homo's."

A. zei dat hij het niet zo had bedoeld. "Ik heb niks tegen homo's," verklaarde hij tegen de rechter. "Op straat zeggen we het ook vaak, tegen vrienden." Hij zei die avond in juni dronken te zijn en zich niets meer van het voorval te kunnen herinneren. In de gevangenis schelden medegedetineerden hem nu uit als 'potenrammer', vertelde A. Een deel van de taakstraf is bedoeld als leertraject om van het alcoholgebruik af te komen.