Bisschop: Noem God voortaan maar Allah

Icoon BinnenlandsBisschop Muskens van Breda heeft vanavond in het tv-programma Netwerk gezegd dat hij het prima zou vinden om God voortaan Allah te noemen: "Allah is op zich een heel mooi woord voor God. Waarom zouden we niet allemaal samen zeggen: 'We noemen God voortaan Allah?' "

De bisschop baseert zijn idee op†zijn ervaringen in IndonesiŽ. In dat land wordt God zowel door moslims als door christenen Allah genoemd. Wat Muskens betreft zou het geen probleem zijn om dat hier voortaan ook te doen. Muskens: "Het kan God wat schelen hoe wij hem noemen. Daar staat hij boven. Dat zijn onze problemen. Wij zijn allemaal bezorgd dat God dat erg zou vinden. Dat God dat blasfemie zou vinden. Helemaal niet. Wij hebben dat uitgevonden om ruzie over te maken."

In feite is Allah niet anders dan de Arabische vertaling voor God. Muskens realiseert zich echter dat invoering van de naam Allah in de katholieke kerk niet op korte termijn zal plaatsvinden. "Dit klinkt natuurlijk gek. Dat krijg ik nooit klaar. Maar over honderd of tweehonderd jaar moet ik het nog maar eens zien."

De met gezondheidsproblemen kampende Muskens vroeg paus Benedictus XVI onlangs om hem ontslag te verlenen als bisschop van Breda. De 71-jarige Muskens sluit zich aan bij de Pauluscommuniteit van de benedictijnen in Teteringen. Als de paus het ontslag van Muskens aanvaardt, wordt Hans van den Hende bisschop van Breda.


"Allah of God, wat maakt het uit?"