Jeugd zoekt zelfmoordtips op internetfora

Icoon OpmerkelijkVeel jongeren met een depressie zoeken op internetfora naar tips over zelfmoord. Dat melden diverse psychiaters naar aanleiding van een onderzoek in de gratis krant Metro. Zelfmoord is onder jongeren doodsoorzaak nummer twee na verkeersongelukken. Vorig jaar pleegden 44 depressieve jongeren zelfmoord. In 2004 waren dat er 32.

Kinderpsychiater Richard Hees: "Depressieve jongeren bezoeken uit nieuwsgierigheid speciale internetfora die gaan over depressie en zelfmoord. Ze komen er aanvankelijk om meer te weten te komen over hun ziekte maar gaan weg met zelfmoordplannen. De verhalen blijken besmettelijk."

Ook psychiater Martin Meyer kent het probleem. "De fora doen zich vaak voor als hulpsites, maar als je goed leest zie je dat zelfmoord wordt verheerlijkt. Zo komen de jongeren op ideeŽn."

Horizontaal
Hees denkt niet dat dergelijke internetfora zijn te verbieden. "Dat werkt op jongeren juist averechts. Wel moeten er alternatieve sites komen waar de jeugd direct met hulpverleners kan chatten." De achttienjarige Gaby uit Alkmaar is het daar mee eens. "Twee jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel en na het intypen van 'ik ben depressief' ging er een wereld voor me open. Een meisje waar ik veel mee chatte deed een zelfmoordpoging en ik dacht: dŠt wil ik ook! Op mijn zeventiende sneed ik mijn polsen door, precies zoals op internet stond. Horizontaal, niet verticaal. Ik loop nu bij een psychater en zie in dat dergelijke sites belachelijk zijn."

Dat er nog veel te doen is voor de hulpverleners blijkt uit de reactie van de 16-jarige Kelly. "Op het forum zitten mensen die mij echt begrijpen. Zij willen dat ik gelukkig ben en dat is pas als ik dood ben."


Jongeren steken elkaar aan met zelfmoordplannen.