NRC Handelsblad weigerde brief Wilders over Koran

Icoon BinnenlandsNRC Handelsblad heeft het artikel van Geert Wilders waarin hij ervoor pleit de Koran te verbieden, geweigerd te plaatsen. Dat meldt de krant vandaag. Later kreeg de Volkskrant het stuk ook aangeboden en drukte het wel af.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Sjoerd de Jong van NRC Handelsblad schrijft zaterdag dat de redactie voor de opiniepagina's het stuk van Wilders afwees. "De reden daarvoor was niet zijn opvatting over de islam, maar de onbehouwen toonzetting en vooral de gebrekkige (of beter: afwezige) onderbouwing van de beweringen van het Kamerlid."

Volgens De Jong betekent publicatie op de opiniepagina "ten minste een marginaal kwaliteitsstempel, namelijk dat de krant het desbetreffende stuk een beredeneerde en waardevolle bijdrage aan de maatschappelijke discussie vindt (al hoeft de redactie het met het standpunt van de auteur natuurlijk niet eens te zijn). Die toets der kritiek kon dit stuk niet doorstaan." Dat wil volgens hem niet zeggen dat het stuk geen nieuws was: "Zo'n woeste aanval op de kern van de religie van een miljoen Nederlanders had zelfs hij niet eerder gedaan."

Over het besluit om het verhaal niet te plaatsen is wel discussie geweest op de redactie, aldus De Jong, maar: "Wij hebben er geen spijt van dat Wilders' oproep niet op onze opiniepagina's voor het nageslacht is vastgelegd."

Met dank aan Asmodean voor de submit.