Tour de France: Vinokourov wint tijdrit, Evans tweede

Icoon Tour de FranceAlexandre Vinokourov heeft op indrukwekkende wijze de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen, een individuele proef tegen de klok over 54 kilometer in en rond Albi. De 33-jarige Kazak legde de tijdrit af in 1:06:34, waarmee hij 1:14" beter deed dan de Australier Cadel Evans en 1:39" dan zijn teamgenoot Andreas Klöden. Michael Rasmussen, allesbehalve een specialist in werk tegen de klok, bleef verrassenderwijs de bezitter van het gele kleinood.

Onderweg kreeg het wielergilde een pittig parkoers voorgeschoteld. Vanaf de start ging het de eerste twintig kilometer namelijk vals plat omhoog, waarna richting de finish ook nog een col van de vierde categorie moest worden verteerd. En of dat nog niet genoeg was, was het parkoers op de meeste plaatsen ook nog spekglad. Het gevolg van een stevige wolkbreuk aan het begin van de etappe.

Alleen de vroege starters hadden daar weinig last van. Zo kon Bradley Wiggins, als een van de eerste onderweg, het grootste gedeelte van zijn tijdrit onder droge omstandigheden afwerken. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Britse specialist zich met 1.08:48 lange tijd de beste mocht noemen.

Ook Fabian Cancellara, de Zwitserse topfavoriet, kwam niet aan Wiggins' tijd. De wereldkampioen tegen het uurwerk moest de weg op toen het hondenweer was en ging tegen het asfalt. Ook specialisten als Paolo Savoldelli, Yaroslav Popoyvch en Vladimir Gusev kwamen dankzij een glijpartij niet aan de tijd van de Cofidis-coureur.

Dat veranderde toen Alexandre Vinokourov op het parkoers verscheen. De kopman van Astana was duidelijk uit op revanche en kreeg die. De Kazakstaanse TGV denderde naar 1:06:34 , waarmee hij Wiggins' tijd verpulverde. Straffe kost, waar in het vervolg van de chrono niemand meer aan zou komen.

Astana was vandaag sowieso sterk in blok, want Andreas Klöden en Andrei Kashechkin werden respectievelijk derde en vierde. Enkel Cadel Evans wist zich daar met 1:07:48 nog tussen te plaatsen.

Grote verliezers waren Christophe Moreau (125e op 9:26") en Alejandro Valverde (47e op 6:48"). Geletruidrager Michael Rasmussen hield knap stand en wist onderweg zelfs de drie minuten voor hem gestarte Valverde in te halen.
Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!