Tour de France: Boonen klopt Zabel

Icoon Tour de France De twaalfde etappe ging van Montpellier naar Castres. Na 179 kilometer kwam Tom Boonen als eerste over de finish. Onderweg moesten diverse colletjes van de derde en vierde categorie worden genomen. Kort voor het einde lag nog een col van de tweede categorie. De eerste aanval van de dag kwam al kort na het begin van de etappe. Acht renners wisten weg te komen maar kregen geen toestemming van het peloton om weg te blijven. Met nog 160 kilometer voor de wielen werden de koplopers weer ingerekend. Enkele kilometers later wederom een aanval maar ook deze was niet succesvol.

Toch lukte het twee renners om een geslaagde aanval op te zetten. Amets Txurruka en Pierrick Fedrigo bouwden langzaam hun voorsprong op. Geleidelijk aan reden de twee weg van het rustig fietsende peloton. De maximale voorsprong liep op tot meer dan 11 minuten. Ondertussen probeerde Marcus Burghardt als eenzame achtervolger de koplopers bij te halen maar hij bleef lange tijd tussen het peloton en de twee in fietsen totdat de T-Mobile-renner besefte dat zijn poging geen kans van slagen had en werd ingelopen door het peloton.

Op 48 kilometer van de meet lag de top van de Montée de la Jeante, een berg van de 2e categorie. Txurruka pakte twintig punten. In het peloton probeerde Mauricio Soler nog wat punten te sprokkelen om wat in te lopen op Micheal Rasmussen. Met de zesde doorkomst kreeg hij tien punten. Yaroslav Popovych, de nummer drie in het bergklassement kon zestien punten bijschrijven.

Ondertussen bleef het peloton doorrijden met als gevolg dat de voorsprong van de vluchters snel slonk. Een massasprint leek onvermijdelijk en dat werd het dan ook. De voorsprong liep terug tot tien seconden op 2,5 kilometer. Nog voor de laatste kilometer waren de twee bijgehaald. Quickstep trok de sprint aan voor Tom Boonen. Erik Zabel kwam nog erg dichtbij maar Boonen was de snelste. Zijn tweede etappeoverwinning.
Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!