Nederlanders gebruiken liever IE

Fuck FirefoxNederlanders zien de Mozilla webbrowser Firefox blijkbaar helemaal niet zitten. Waar 27,8 procent van de Europeanen de browser met het vosje gebruikt om te internetten, doet in Nederland maar 14,6 procent dat. Dat blijkt uit een periodiek marktonderzoek van het Franse meetbedrijf Xiti. Het gebruik van Firefox steeg in Nederland vorig jaar wel met twintig procent. In heel Europa was dat 30 procent.

In bijvoorbeeld Slovenië en Finland gebruikt zelfs de helft van de internetters Firefox. Er is geen enkel ander Europees land waar nog zoveel mensen Internet Explorer van Microsoft gebruiken, als Nederland. Ook buiten Europa zijn veel mensen overgestapt. In Oceanië (Australië en Nieuw Zeeland) gebruikt 28,9 procent Firefox.

Rond om ons heen is de groei van Firefox-gebruikers wel afgenomen. In grote landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden ligt de gemiddelde groei onder de tien procent.

Het was gisteren precies vier jaar geleden dat America Online (AOL) besloot te stoppen met de ontwikkeling van Mozilla, de basistechnologie van Firefox. Tegenwoordig zijn een aantal vooraanstaande Firefox-ontwikkelaars in dienst bij Google. De browser wordt beheerd vanuit een stichting. Deze realiseert het merendeel van zijn inkomsten via een samenwerkingsverband met Google. Het bedrijf heeft dan ook een flinke vinger in de Firefox-pap. Zo is de standaard zoekmachine in de browser Google. Voor iedere zoekopdracht die Firefox bij Google aanbrengt, krijgt de organisatie een vergoeding. In 2005 leverde dat 53 miljoen dollar op, in 2006 volgens een gerucht 72 miljoen dollar.

In de hele wereld ontstond er een Firefox-hype, al zijn er ook tegengeluiden. Inmiddels heeft Microsoft de ontwikkeling van Internet Explorer ook weer opgepakt. Zo kwam vorig jaar versie 7.0 uit, die flink wat verbeteringen kende ten opzichte van de versie daarvoor.