Broodje varkensvlees van karton

Icoon ShockingHet belangrijkste ingrediŽnt van broodjes die verkocht worden in een wijk in Beijing is fijngehakt karton gedoopt in industriŽle chemicaliŽn en op smaak gebracht met varkensvleesaroma. Dit meldde de Chinese staatstelevisie gisteren.

Met een verborgen camera namen verslaggevers een kijkje in de ‘bakkerij’, een armoedig, smerig gebouw met waterplassen en stapels karton op de vloer. De maker van de broodjes beweert dat zijn broodjes varkensvlees voor zestig procent uit karton, en voor veertig procent uit vet varkensvlees bestaan. De verslaggever merkt na het nemen van een hap op dat er niet veel smaak aan zit. Hij vraagt: "Kunnen andere mensen het verschil proeven?" Waarop de maker antwoordt: "De meeste mensen niet (...) Ik eet ze zelf niet." Uiteindelijk wordt de illegale operatie stilgelegd door de politie.

In China zijn voedselschandalen aan de orde van de dag. Volgende maand beginnen de Chinese autoriteiten met een nieuwsoffensief om de voedselveiligheid te verbeteren in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008. De vele schandalen treffen ook de export. De lijst met producten uit China waar iets mis mee blijkt te zijn, groeit praktisch dagelijks.