Google wordt een downloadmachine

Icoon PiracyHet is een openbaar geheim dat Google ook bestanden kan vinden die niet geschikt zijn voor iedereen. De blogger Jimmy Ruska plaatste op Youtube een video waarmee Google 'getransformeerd' wordt tot een downloadprogramma voor onder andere mp3's. Het is voor Ruska een sport om zo veel mogelijk commando's te vinden die Google materiaal laten vinden buiten de normale zoekresultaten.

Ruska is erachter gekomen dat het internet vol onbeveiligde pagina's met auteursrechtelijk beschermde mediabestanden staat. In de instructievideo Google is better than Limewire for downloading Music mp3s dl zegt Ruska "dat vooral studenten van Amerikaanse universiteiten hun publieke netwerken gebruiken om muziek te delen."

Les Echos, een zusterkrant van de Financial Times, heeft de instructievideo opgemerkt. De krant vroeg aan een technisch medewerker van Google om een reactie, die antwoordde: "Niets garandeert dat zo'n zoekopdracht muziekbestanden kan vinden." ZDNet onderzocht dat, en het bleek erg simpel te zijn om auteursrechtelijk beschermde muziek te kopiëren naar de harddisk. De downloadsnelheid is vaak ook nog veel hoger dan bij de meeste P2P-netwerken.

Het instructiefilmpje is zodanig populair dat Ruska een nieuwe versie van zijn instructievideo heeft gepubliceerd. Ruska geeft daarin aan dat hij een eigen zoekmachine heeft gecreëerd die de algoritmes van Google gebruikt om films, games en muziekbestanden snel te vinden. Volgens Ruska werkt de hack ook op andere zoekmachines zoals Yahoo en MSN. Aangezien Google de meeste resultaten heeft, zijn daar ook de meeste bestanden te vinden.