Eddy ZoŽy vergelijkt Nederlanders met Duitsers

Als de populaire BNN-presentator Eddy ZoŽy in het buitenland is, vindt hij het erg lastig om de Nederlanders er tussenuit te pikken. "Als je Nederlanders ziet in het buitenland, zouden het net zo goed Duitsers kunnen zijn. Ze zijn gewoon heel erg blank." ZoŽy trekt er een maand lang met zijn camper op uit voor zijn programma 'Nu we er toch zijn: op vakantie'. Hij hoopt dan ook dat Nederlanders zo gastvrij zijn hem onderdak te verlenen.

De reis voert de presentator de hele maand juli langs plekken als Marbella, Torremolinos, Alicante, Benidorm, Blanes en Lloret de Mar. "Ik hoop dat we ook bij echte Spanjaarden terecht komen. Ik ken geen Spaans en mijn cameraman en geluidsman ook niet, dus dan ligt de lat hoger", aldus de veertigjarige ZoŽy.

Het nieuwe programma is een zomervariant op het programma 'Nu we er toch zijn'. In dat programma gaat de presentator samen met zijn geluidsman en cameraman in diverse gemeenten de gastvrijheid testen. Zo moeten ze twee keer zien te overnachten, gaan ze bij de burgemeester op visite en proberen ze een auto te lenen. De meeste Nederlanders zijn volgens ZoŽy aardig gastvrij. "Als je aanbelt mag je bij de meeste mensen wel eten of slapen. In de zomervakantie is dat waarschijnlijk nog makkelijker."

Toch was het tijdens sommige slaapfeestjes behoorlijk afzien. "Het is wel eens gebeurd dat we met zijn drieŽn op een luchtbedje moesten liggen", zegt hij. "Maar wij kijken een gegeven paard niet in de bek."

Het is nog onzeker of de vakantieversie, die vanaf 21 augustus is te zien, nog een vervolg krijgt. Vorig jaar november is Eddy namelijk vader geworden van een zoontje. Fender is de naam van de spruit. "Het is waanzinnig om vader te zijn, dus als er meerdere komen vind ik dat prima", zo verklaart hij. "Om er eentje achter te laten is al heavy. Bij drie is dat drie keer zo zwaar. Dus als er meer kinderen komen, denk ik dat ik ook wat rustiger vaarwater moet opzoeken qua werk."