Jami: Mohammed was als Bin Laden

Icoon BinnenlandsPvdA-raadslid Ehsan Jami, tevens oprichter van het comitť voor ex-moslims, heeft nog steeds niet zijn toon gematigd, zoals zijn partij wil. In de rubriek "De Tien Geboden" in de Trouw van morgen vertelt Jami, 22 jaar oud, hoe de profeet Mohammed bij lezing van de Koran een "crimineel" bleek te zijn.

"Als Mohammed nu zou leven, zou je hem met Osama bin Laden of met Saddam Hoessein kunnen vergelijken. Een verschrikkelijke man, iemand die mooie woorden spreekt maar achter je rug een mes tevoorschijn haalt om je neer te steken. Het was een deceptie te ontdekken wie Mohammed werkelijk is. Mijn enorme bewondering is omgeslagen in diepe minachting."

Jami, die op zijn negende met zijn familie overkwam uit Iran, hekelt het gebrek aan debat over de kwestie. "Er bestaan twee soorten angst om over dit onderwerp te praten. De autochtone angst: niet discrimineren! Niet zeggen wat je denkt omdat het over de islam en moslims gaat. En de angst van de moslims zelf, die werkelijk vinden dat het anders moet, maar hun mond niet open durven doen. Het lastige van de dialoog met moslims is dat men geen zelfkritiek kent. Dat is mijn kernprobleem. Het maakt in feite niet uit hoe je zaken aan de orde stelt – de baardmannen zien overal een belediging in."

Met dank aan Tarak voor de submit.