Iran boos over ridderorde Salman Rushdie

Icoon BuitenlandsDe Islamitische Republiek Iran is totaal niet te spreken over de ridderorde die de Britse koningin Elizabeth gisteren toekende aan de schrijver Salman Rushdie. Volgens Iran tonen de Britten met het eren van ''een van de meeste gehate personen in de islamitische wereld'' dat het land een vijand van de islam is.

''Het past in een traditie van het beledigen van islamitische heiligdommen'', aldus een verklaring van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Salman Rushdie, die zich vanaf gisteren in Groot-BrittanniŽ door de ridderorde 'Sir Salman' mag noemen, kreeg in 1989 door de toenmalige ayatollah Khomeini een doodvonnis (fatwa) aan zijn broek. Dat gebeurde na de publicatie van zijn boek 'De Duivelsverzen' waarin volgens Khomeini de profeet Mohammed wordt beledigd.

Vorig jaar liet Iran weten dat het religieuze doodvonnis van Khomeini tegen Rushdie nog altijd geldig is. Het zou ook ''voor altijd'' van kracht blijven, zo luidde een verklaring. De fatwa uit 1989 luidde: ''Ik stel het trotse moslimvolk overal ter wereld ervan op de hoogte dat ter dood zijn veroordeeld de schrijver van het boek 'De Duivelsverzen', dat tegen de islam, de profeet en de Koran is, alsmede iedereen die bij de publicatie betrokken was en de inhoud kende.''Sir Salman en zijn vrouw Padma Lakshmi