Vanavond neemt BZN afscheid

Vanavond valt het doek voor de Volendamse Band Zonder Naam (BZN). Na 42 jaar muziekmaken en ruim vijftig Top 40 hits vindt de band het welletjes. De groep startte in 1965 en maakte toen beat-muziek, zoals velen in die tijd deden. Het leverde twee bescheiden hitjes op. Naar mate de haren van de bandleden langer werden, werd de muziek ruiger. Rond 1970 speelden ze onvervalste hardrock. De LP 'The Bastard' die de groep in 1971 uitbracht mag zelfs een 'klassieker' in het prille Nederlandse rockgenre genoemd worden en is tegenwoordig een gewild verzamelobject.

Omdat echt succes uitbleef, de verkoop van de hardrock lp en singles viel tegen, maakte BZN twee jaar later rock-muziek die iets beter in het gehoor lag. Tot medio 1975 wisten ze een handjevol Top 40-hits te scoren die allen zo rond de 20e plaats bleven steken. Eind '75 was de groep op sterven na dood. De optredens liepen hard terug en van de muziek kon eigenlijk niet meer geleefd worden. Daar kwam verandering in toen ze in 1976 in de kerk met een gastzangeres (Maribelle) optraden. Het idee ontstond om hiermee door te gaan en een gok te wagen. Mocht het mislukken, dan zouden ze ermee ophouden. De vader van Maribelle vond zijn dochter echter nog te jong en zo kwam Anny Schilder bij de groep.

Mon Amour
Aan het eind van de zomer van '76 werd de eerste single met zangeres Anny, 'Mon Amour', op single uitgebracht en stootte binnen mum van tijd door naar nummer één. Het succes was geboren en de sound waarmee dat gebeurde zouden ze niet drastisch meer veranderen. De hits volgden elkaar in rap tempo op. Begin 1984 besloot Anny Schilder de groep echter te verlaten. De bandleden dachten dat dit het einde was van BZN, maar vonden toch een opvolger in de toen 20-jarige Carola Smit. De singlehits werden vanaf toen wel wat minder groot maar de albums die werden uitgebracht verkochten als warme broodjes.

Toen Carola Smit in 1987 een herseninfarct kreeg hing het voorbestaan van de groep wederom aan een zijden draadje. Zanger Jan Keizer zou later verklaren dat als Carola er niet boven op was gekomen, hij ermee gestopt zou zijn. Smit herstelde echter boven verwachting en na vijf maanden kon ze alweer optreden.

Overlijden
Voorjaar 1988 verlieten kort na elkaar de broers Cees en Thomas Tol de groep. Ze werden vervangen door Dirk van der Horst en Dick Plat. In 1999 kampte Jan Keizer met ernstige hartproblemen en ontsnapte hij volgens zijn arts maar net aan aan hartinfarct. Eind 2002 werd bij Dirk van der Horst een ernstige ziekte geconstateerd. Hij overleed in 2004 op 57-jarige leeftijd. Zijn plek werd ingenomen door John Meijer. In 2005 overleed hun producer Roy Beltman en afgelopen jaar nog één van hun managers Jacques Hetsen.

In 2002 maakte BZN voor het eerst de overstap naar Nederlandstalige muziek. Zowel in 2003 als in 2005 verscheen een Nederlandstalig album die beiden een verdienstelijke top 10 notering in de albumlijsten haalden. Zoals altijd bleven de fans de groep trouw.

Afscheid
BZN bestaat nu uit Jan Keizer, Carola Smit, Jack Veerman, Jan Tuijp, John Meijer en Dick Plat. Vanavond geven ze hun allerlaatste concert in Ahoy in Rotterdam. De TROS is er live bij om 20.25 uur op Nederland 1 en zendt het afscheid uit tot de laatste noot is gespeeld (rond 23.00 uur).

In de pauze van het concert wordt een hommage uitgezonden waarin vele bekende Nederlanders BZN gedag zeggen. Premier Jan Peter Balkenende is één van hen: ''Jullie zijn de meest succesvolle band aller tijden geworden. Dat is een fantastisch resultaat. Miljoenen mensen hebben genoten van jullie muziek. Een enorm compliment. Ik wens jullie alle goeds en namens al die miljoenen Nederlanders heel veel dank voor die prachtige muziek die jullie hebben gemaakt'', zo zal de minister-president vanavond zeggen.Vanavond voor het laatst


Mon Amour