Expres hiv op Groningse seksparty's

Icoon PolitieDe politie heeft vier mannen aangehouden die op seksfeesten in Groningen homoseksuele mannen, na ze te hebben gedrogeerd, met een injectiespuit hiv-besmet bloed zouden hebben toegediend. Dat liet de politie in Groningen vanmiddag weten.

De mannen, in alle gevallen gaat het om homo's, spraken via chatboxen af op seksfeesten. Daar werden ze gedrogeerd met de drug GHB waarna ze besmet bloed kregen ingespoten. Bij een van de verdachten is een grote hoeveelheid GHB aangetroffen. Ook de overige drie verdachten bleken hoeveelheden van de drugs in hun bezit te hebben.

De eerste meldingen over de feesten kwam in juni 2006 bij de politie binnen. In februari deed het eerste slachtoffer aangifte. De verdachten werden begin mei aangehouden.

Update 16.24 uur
Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de mannen van zware mishandeling met voorbedachte rade. De maximale straf die de verdachten kan worden opgelegd, is 16 jaar gevangenisstraf.

''De levensverwachting van de slachtoffers is rekbaar wegens medicatie en daardoor kan er geen doodslag of moord ten laste worden gelegd'', verduidelijkt een woordvoerder. ''Dit is jurisprudentie van de Hoge Raad.''

Er hebben zich vijf mannen bij de politie aangemeld die met hiv besmet bloed kregen ingespoten na te zijn gedrogeerd. Vier van hen hebben aangifte gedaan, de vijfde heeft alleen een verklaring afgelegd. Het gaat om mannen tussen de 25 en 50 jaar oud.

Volgens de politie zijn zij, na de injecties, niet allemaal daadwerkelijk besmet met hiv. Zij wil echter niet zeggen hoeveel slachtoffers dit wel is overkomen. De verdachten, van wie er drie homo zijn, zijn twee 48-jarige mannen uit de gemeente Slochteren, en een 33-jarige en een 34-jarige man uit Groningen. De laatste werd samen met een 37-jarige vrouw aangehouden op verdenking van de handel in soft- en harddrugs. De vrouw is later weer vrijgelaten.


Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.