Partij vd Dieren boos over oud kunstfilmpje

De Partij voor de Dieren eist een onderzoek naar een kunstvideo waarin een schaap op zijn rug ligt. Volgens de partij ligt het dier ''hulpeloos te sterven''.

De samensteller van een expositie waar de tien jaar oude video te zien is, stelt echter dat het schaap bij het filmen niet is omgekomen.

Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dat ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ronald Plasterk van Cultuur nagaan of filmmaker Jeroen Eisinga het schaap zelf op de rug heeft gelegd. Zij wil dat de bewindslieden gaan voorkomen dat ''dergelijke kunstuitingen worden gemaakt en vaak ook worden gehonoreerd met overheidssubsidie''.

De video 'Arm schaap' uit 1997 van de experimenteel filmer Jeroen Eisinga is op dit moment te zien op de expositie 'Contour/Continuďteit, Heden en Verleden' in het museum Het Prinsenhof in Delft. Samensteller Jaap van den Eden van de expositie bevestigt dat Eisinga het schaap zelf heeft omgedraaid. ''De kunstenaar heeft het schaap op zijn zij laten leggen. De video is geschoten en daarna is het dier weer op zijn poten gezet'', aldus Van den Eden.

De omschrijving bij de video luidt: 'In een weiland ligt een schaap hulpeloos op zijn rug, de poten in de lucht, terwijl het leven rondom het schaap doorgaat'. De video was vorig jaar nog te zien op het Nederlands Filmfestival. De video staat ook al jaren op internet.


Arm SchaapMet dank aan Thrinniti voor de submit.