Zwaardere celstraffen liegende agenten

Icoon JustitieTwee agenten die stelden dat ťťn van hen is mishandeld bij Vierdaagserellen, zijn vandaag voor meineed zwaarder gestraft dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. De rechtbank in Arnhem gelooft dat de agenten logen, en beiden worden ook tijdelijk uit hun ambt gezet.

De agenten probeerden in 2005 bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen collega's te ontzetten tijdens grote ongeregeldheden met veel agressie. Die braken uit bij de Waalbrug nadat de muziek was afgelopen. Bezoekers en veertien agenten raakten gewond.

De oudste agent, de 45-jarige hondenbegeleider Van D. uit Molenhoek, gaf een klap aan een bezoeker. Toen deze aangifte deed van mishandeling, stelde Van D. dat hij eerst zelf geslagen was. De jongere agent bevestigde dat achteraf. Van die klap blijkt op videobeelden echter niets, concludeert de rechtbank in Arnhem. Van D. kreeg een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk en mag vijf jaar geen ambt meer bekleden. Het OM had een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk gevraagd, en een ontzetting uit het ambt voor drie jaar.

Zijn 25-jarige collega B.K. moet ook de cel in. Hij kreeg een half jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk en mag zijn ambt tweeŽnhalf jaar niet meer uitoefenen. De aanklager had tegen hem 200 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geŽist.

''Het gaat om zeer ernstige feiten, een rechtschapen opsporingsambtenaar onwaardig'', vindt de rechtbank. ''Een onschuldige had met deze valse verklaringen vervolgd en veroordeeld kunnen worden. Het raakt het politiewerk in het hart en zet de integere politiemensen te kijk.''

Het tijdelijke verbod op ambtsuitoefening is ook bedoeld als signaal. ''Dit moet alle opsporingsambtenaren ervan doordringen dat voor het verklaren van onwaarheden geen plaats is in het ambt'', aldus de rechter.