'Ziektekostenpremies fors omhoog'

Icoon Financieel De ziektekostenpremies zullen volgend jaar fors gaan stijgen in prijs. Uitschieters tot tien procent zouden mogelijk zijn. Dat stelt Vektis, een informatiebureau voor zorgverzekeraars.

De zorgverzekeraars zouden de vorige twee jaar te lage premies berekend hebben door de jacht naar een groot marktaandeel. Hierdoor zijn er hoge kosten gemaakt. Zo verloren de verzekeringsmaatschappijen dit jaar samen 600 miljoen euro en vorig jaar 360 miljoen euro. Bovendien zullen de zorgkosten ook stijgen. Als laatste noot stelt Vektia dat er een grote groep wanbetalers bestaat en dat ook die kosten terugverdiend moeten worden.

Zorgverzekeraar ONVZ nam onlangs al een drastische maatregel om kosten te besparen. Enkele vergoedingen uit aanvullende verzekeringspakketten werden geschrapt. Veel verzekerden gingen hiertegen in beroep.

Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie vor zorgverzekeraars, noemt de conclusie voorbarig. De prijzen zullen pas in november 2007 bekend worden. Wel erkent een woordvoerster dat de zorgverzekering in ieder geval niet goedkoper zal worden.

Met dank aan vayip voor de submit.