Mogelijk duizenden WAO'ers dupe van foute keuring

Icoon FinancieelVoor ongeveer 5000 tot 10.000 (deels) arbeidsongeschikten moet worden bekeken of zij ten onrechte geen of een te lage uitkering hebben. Dat stelde minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken dinsdag.

Donner was naar de Tweede Kamer geroepen door SP'er Paul Ulenbelt, omdat volgens hem 30.000 mensen "in armoede zijn gestort" door foute (her)keuringen door het uitkeringsinstituut UWV.

De Centrale Raad van Beroep oordeelde begin deze maand dat het UWV bij het (her)keuren van arbeidsongeschikten niet mag uitgaan van een standaard werkweek van maximaal 38 uur, zoals sinds 2004 praktijk is. Door deze uitspraak hebben mensen met gemiddeld een langere werkweek sneller recht op een (hogere) uitkering.

Ulenbelt verweet Donner dat hij duizenden mensen "in de stront laat zakken", omdat de minister alleen de gewraakte keuring wil bezien van WAO'ers die in beroep zijn gegaan. De SP'er wil dat met terugwerkende kracht voor alle 30.000 betrokkenen de WAO-beoordeling wordt herzien.

Maar Donner ontkende dat zoveel mensen de dupe zijn van de foute keuringen. "Ik heb geen aanwijzingen van bijzondere nood." Volgens hem had het grootste deel een 40-urige werkweek en was voor hen de (inkomens)schade niet groot genoeg om tegen de keuring in beroep te gaan.